0 artiklov v košarici
TELEFONSKO NAROČANJE
PON - PET: 10.00 -16.00
GSM: 041 794 931

IskalnikIšči po ceni

Blagovne znamke
Izberi po kategoriji

Prijavi se na e-novice

in prihrani

Aktualno


Astaksantin

Čopič narave

Narava je polna živahnih in intenzivnih barv – rdeče, rumene, oranžne, zelene, vijolične – v naravi najdemo prav vsako barvo. Karotenoidi so naravni pigmenti, ki sodelujejo v fotosintezi in z absorpcijo svetlobe dajejo rastlinam, sadju in listju njihov čudovit razpon barv. Rastline, alge, bakterije in glive lahko sintetizirajo karotenoide, medtem ko jih mora večina živali konzumirati.

 

Obstaja preko sedemsto karotenoidov: likopen daje paradižniku njegovo rdečo barvo, alfa-karoten obarva buče oranžno, lutein in zeaksantin dajeta špinači in ohrovtu njune karakteristične zelene odtenke. Kriptoksantin obarva papajo, breskev, pomaranče in mandarine. Drugi karotenoidi vsebujejo dobro poznan beta-karoten, ki ga najdemo v korenju, in ljudem manj poznan astaksantin. Vsak karotenoid ima edinstveno molekularno strukturo in edinstveno funkcijo v telesu. Nekatere, kot so alfa-karoten, beta-karoten in kriptoksantin, lahko telo pretvori v vitamin A (Packer in Colman, 133-139). Drugi, kot npr. astaksantin, pa imajo funkcije, ki niso povezane z vitaminom A. Zdravniki priporočajo uživanje sadja in zelenjave različnih barv ravno zato, da negujemo svoje telo z raznolikimi zdravimi karotenoidi.


 


Močna zaščita

Izjemen karotenoid, ki je odgovoren za rožnato barvo lososa, flamingov, škampov in postvi, je astaksantin, verjetno najmočnejši doslej odkrit antioksidant. Naštete živali se hranijo z algami, ki sintetizirajo astaksantin in ga akumulirajo v mesu. Znanstveniki, ki so začeli raziskovati funkcije in mehanizme astaksantina v morskem življenju so spoznali, kako močne antioksidantne lastnosti ima. Nekatere raziskave poročajo, da so antioksidantne sposobnosti astaksantina 10x močnejše kot pri drugih karotenoidih, vključno z betakarotenom, in kar 100x močnejše kot pri alfa-tokoferolu (Miki, 1991), pri čemer so poročali tudi že o višjih in nižjih številkah (Guerin, Huntley, in Olaizola, 2003; Naguib, 2000).

 


Slika 1: Miki je primerjal relativne sposobnosti lovljenja prostih radikalov pri

različnih antioksidantih. Astaksantin je bil 100x močnejši od alfa-tokoferola (1991).


Astaksantin je nadvse vsestranski antioksidant – polovi namreč precej različnih tipov prostih radikalov (Di Mascio in drugi, 1990; Miki, 1991). Ta relativno preprosta molekula lahko ščiti še posebej občutljive in ranljive celice in mitohondrijske membrane pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Njegova struktura dovoljuje razpon celotne membrane, pri čemer ščiti notranjost membrane in njeno površino. Zaradi svoje strukture in majhnosti lahko, za razliko od mnogih drugih antioksidantov, astaksantin prehaja skozi krvno-možgansko pregrado (Guerin, Huntley, in Olaizola, 2003), kar znanstvenike navdaja z upanjem, da lahko astaksantin nudi zaščito ali celo zdravljenje nekaterih nevrodegenerativne bolezni. Ko so znanstveniki odkrili ta izjemen karotenoid in njegove koristi za zdravje, so ga ljudje začeli pridobivati iz mikro-alg in ga sintetizirati v laboratorijih tako za prehransko dopolnilo pri določenih dietah kot tudi za sestavino v formulacijah izdelkov za nego kože.

 

Naravna zaščita pred soncem in protivnetne lastnosti

Znanstveniki že raziskujejo kakšna je vloga astaksantina pri zdravljenju različnih zdravstvenih stanj, kot so degeneracija makule (bolezen oči), ateroskleroza in vnetje želodca in pri zaščiti pred nekaterimi vrstami raka in nevrodegenerativnih bolezni. Posebej zanimiva za nego kože je raziskava o astaksantinu kot protivnetnem sredstvu in naravni zaščiti pred soncem.

Med poškodbami kože, ki jih povzroča UV sevanje in kožnim rakom je očitna povezava. Prav tako je znano, da prosti radikali iz fotooksidacije in drugih okoljskih virov postarajo kožo in povzročajo gube. Številne študije dokazujejo sposobnosti astaksantina, da zaščiti kožo pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje, kar znanstvenike navdaja z upanjem, da lahko ta antioksidant zagotavlja zaščito pred nekaterimi vrstami kožnega raka.

V študiji na Irskem so raziskovali relativne zaščitne učinke beta-karotena, luteina in astaksantina. Raziskovalci so celice zaščitili z različnimi antioksidanti in jih izpostavljali UVA sevanju ter merili ravni molekularnih markerjev oksidativnega stresa. Čeprav so vsi trije antioksidanti zaščitili celice pred fotooksidativnimi poškodbami, je bila količina astaksantina, potrebna za zaščito celic, veliko manjša od količine ostalih dveh antioksidantov (O'Connor in O'Brien, 1998).

Astaksantin celicam nudi več zaščite kot drugi preizkušeni antioksidanti. Podobna raziskava je dokazala fotozaščitni učinek astaksantina na človeške kožne celice. Kot v prejšnji študiji, so znanstveniki celice obdelali z astaksantinom in jih nato izpostavili UVA sevanju. V tej študiji so nato merili celične ravni antioksidantov po obsevanju in povzročene poškodbe DNK. Zdravljenje celic z astaksantinom pred izpostavljanjem UV žarkom je znatno zmanjšalo poškodbe DNK in ohranjalo visoke ravni celičnih antioksidantov (Lyons in O'Brien, 2002). Ti zanimivi rezultati kažejo, da astaksantin ščiti kožo pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali ter jo ohranja mladostno in bolj zdravo.

Raziskave tudi kažejo, da ima astaksantin protivnetne lastnosti. Ena od študij je pokazala, da astaksantin kot prehransko dopolnilo zavira vnetja (Kurashige in drugi, 1990). Druga študija pa, da isto prehransko dopolnilo zmanjša vnetje želodca (Bennedsen in drugi, 1999). Raziskovalci tako menijo, da lahko astaksantin ob lokalnem nanašanju blaži razdraženo kožo ali kožna vnetja kot je npr. rosacea.

 

Super antioksidant

Raziskave nedvomno vzpostavljajo sloves astaksantina kot super antioksidanta z veliko antioksidantno zmogljivostjo, ki je veliko večja kot pri običajnih antioksidantih, kot so alfa-tokoferol in beta-karoten. Znanstveniki so odkrili tudi to, da astaksantin koristi telesu na mnoge druge načine: bori se proti vnetjem, spodbuja in krepi delovanje imunskega sistema in morda posledično celo zmanjša tveganje za nevrodegenerativne motnje in nekatere vrste raka (Guerin, Huntley in Olaizola, 2003). Prihodnja klinična preizkušanja so tako nujna za zagotovitev trdnih dokazov o še drugih neverjetnih učinkih astaksantina.

Ta vsestranski karotenoid lahko izkoristimo tako v naši prehrani, kot tudi v negi naše kože. Z lokalnim nanašanjem astaksantina, lahko kožo zaščitimo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali in pred prezgodnjim staranjem. Astaksantin pomirja in neguje vneto kožo in jo ohranja zdravo. Na voljo so tako naravne kot tudi sintetične oblike astaksantina. Večina znanstvenikov, ki dokazuje zdravstvene koristi astaksantina, v svojih raziskavah uporablja naravno obliko astaksantina, pridobljeno iz alge Haematococcus.


Če za topično nanašanje želimo izdelek, ki bo učinkovit, mora le ta vsebovati določeno terapevtsko koncentracijo astaksantina.
Ne pozabite, da morajo karotenoidi dati barvo, za astaksantin je značilna rožnata ali oranžna. Izberite takšno kremo ali serum z astaksantinom, ki je rožnate ali oranžne barve, saj le takšen izdelek vsebuje dovolj te sestavine, da vašo kožo zaščiti in jo neguje.

 

Kateri izdelki vsebujejo Astaksantin ?

Za več informacij kliknite na sliko izdelka.

button_AD_no__na.jpg  

button_AD_tonik_novo.jpg  


Viri:

  • Bennedsen, M., Wang, X., Willen, R., Wadstrom, T., in Andersen, L.P. “Treatment of H. pylori Infected Mice with Antioxidant Astaxanthin Reduces Gastric Inflammation, Bacterial Load, and Modulates Cytokine Release by Splenocytes.” Immunology Letters 70 (1999): 185-189.
  • Di Mascio, P., Devasagayam, T.P., Kaiser, S., in Sies, H. “Carotenoids, Tocopherols and Thiols as Biological Singlet Molecular Oxygen Quenchers.” Biochemical Society Transactions 18 (1990): 1054-1056.
  • Guerin, M., Huntley, M.E., in Olaizola, M. “Haematococcus astaxanthin: Applications for Human Health and Nutrition.” Trends in Biotechnology 21 (2003): 210-216.
  • Kurashige, M., Okimasu, E., Inoue, M., in Utsumi, K. “Inhibition of Oxidative Injury of Biological Membranes by Astaxanthin.” Physiological Chemistry and Physics 22 (1990): 27-38.
  • Lyons, N.M. in O’Brien, N.M. “Modulatory Effects of an Algal Extract Containing Astaxanthin on UVA-irradiated Cells in Culture.” Journal of Dermatological Science 30 (2002): 73-84
  • Miki, V. “Biological Functions and Activities of Animal Carotenoids.” Pure and Applied Chemistry 63 (1991): 141-146.
  • Naguib, Y.M.A. “Antioxidant Activities of Astaxanthin and Related Carotenoids.” Journal of Agricultural and Food Chemistry 48 (2000): 1150-115
  • O’Connor, I. in O’Brien, N. “Modulation of UVA Light-induced Oxidative Stress by beta-carotene, lutein, and astaxanthin in Cultured Fibroblasts.” Journal of Dermatological Science 16 (1998): 226-230.
  • Packer, Lester Ph.D. in Colman, Carol. The Antioxidant Miracle. New York: John Wiley & Sons, Inc., 1999.Izdelava spletnih strani: Positiva