0 artiklov v košarici
TELEFONSKO NAROČANJE
PON - PET: 10.00 -16.00
GSM: 041 794 931

IskalnikIšči po ceni

Blagovne znamke
Izberi po kategoriji

Prijavi se na e-novice

in prihrani

Aktualno


Čajevec

Naravni antiseptik 

Čajevec, ki je poznan po svojem edinstvenem, ostrem vonju in bledo rumeni barvi, je naravni antiseptik z neverjetnimi zmožnostmi zdravljenja in celjenja. Pridobiva se ga iz listov avstralskega čajevca Melaleuca alternifolia. To naravno bogastvo raste le v močvirnatih nižinah severovzhodne obale New South Wales v Avstraliji. Antiseptične, antibakterijske in protiglivične lastnosti čajevca tvorijo idealno eterično olje tako za klinične aplikacije kot tudi za sestavni del vašega osebnega kompleta prve pomoči.

Izredno raznolike in neverjetne lastnosti olja čajevca so posledica kompleksnosti njegove sestave: to olje je namreč sestavljeno iz več kot sto različnih spojin. Oboje, posamezne komponente in sinergijski učinki med njimi, olju čajevca doprinesejo širok spekter koristnih lastnosti. Dve pomembni spojini, ki delujeta skupaj, sta cineol in terpinen-4-ol. Terpenin-4-ol je zdravilna sestavina čajevca, ki mora biti prisotna v visokih koncentracijah (nad 30%). Cineol, ki je odgovoren za značilno aromo olja čajevca, pa bi moral biti prisoten v majhnih koncentracijah (manj kot 5%), saj je pri visokih koncentracijah dražeč do kože.
Tako kot veliko naravnih sestavin, ima tudi čajevec dolgo zgodovino, ki jo šele začenjamo odkrivati. Aborigini uporabljajo čajevec kot razkužilo, za zdravilne kopeli, kot repelent proti mrčesu in za lajšanje pikov in opeklin. Ko je James Cook s svojo ladjo Endeavour leta 1770 priplul v Avstralijo, so raziskovalci odkrili to neverjetno rastlino in pikanten, osvežujoč čaj, skuhan iz njegovih listov. Botanik na krovu, Joseph Banks, je krstil drevo s imenom, ki so ga uporabljali domačini in odnesel prve vzorce nazaj v Anglijo. Skoraj 150 let kasneje, v začetku leta 1900, se je v znanstveni literaturi pojavila prva raziskava o čajevcu. Dr. Arthur R. Penfold je ugotovil, da je olje čajevca veliko močnejše od standardnega razkužila in dokazal, da olje ne škoduje zdravi koži okrog obravnavane rane. Nadaljnje klinične raziskave so pokazale, da je olje čajevca učinkovito pri zdravljenju žrela in ustne votline, pri glivicah in za zdravljenje okuženih ran. Raziskava se je nadaljevala, število načinov uporabe olja čajevca se je povečalo in čajevec je pridobil zasluženo priznanje in slavo. Med drugo svetovno vojno so avstralski vojaki rutinsko uporabljali olje čajevca kot del njihovih kompletov prve pomoči. Po vojni se v znanstveniki osredotočili na raziskovanje in uporabo sintetičnih drog in zanimanje za olje čajevca se je ponovno pojavilo šele v 70ih letih 19. stoletja.

 

Zdravljenje s čajevcem

Olje čajevca se uporablja tako v medicini kot tudi doma, saj zdravi velik razpon najrazličnejših težav, vključno z opeklinami, dermatitis, luskavico, tropske lišaje, uši, poškodbe, ki jih povzroči virus herpes simplex, gingivitis, mozolje, kozmetične izpuščaje, vnetja dlesni, odrgnine, atletsko stopalo, zobobol, bakterijske kožne okužbe, pike žuželk, in okužbe, ki jih povzročijo kvasovke. Za zdravljenje bolezni kože, ran in pikov žuželk, lahko neposredno na kožo nanesete čisto olje, razredčeno olje čajevca ali kremo, ki vsebuje olje čajevca. Nekaj ​​kapljic olja čajevca lahko dodate v vaš najljubši šampon za lajšanje razdraženega lasišča. Za gingivitis ali ustne razjede lahko nekaj kapljic dodate v toplo vodo in raztopino uporabljate za izpiranje ustne votline (olje čajevca ni za uživanje). Olje čajevca se lahko doda milu za roke za povečanje antimikrobne zmogljivosti ali v vodo v vlažilcu za razkuževanje prostora.

Zdravilne lastnosti

V zadnjih 70 letih so raziskovalci po vsem svetu zbirali dokaze o presenetljivih protimikrobnih lastnostih čajevca. Najbolj pomembna za lokalno nanašanje je raziskava o glivičnih okužbah, aknah in kožnih spremembah. Študija, izvedena v Veliki Britaniji je ocenila učinkovitost olja čajevca za uničenje nevarne in na antibiotike odporne bakterije Staphylococcus aureas (MRSA), ki je odporna proti meticilinu in jo pogosto najdemo v bolnišnicah. Gel za umivanje telesa s 5% čajevca in kremo z 10% čajevca so primerjali s standardnim zdravljenjem s 4% klorheksidin milom in kremo z 1% srebrovega sulfadiazina. Dve skupini MRSA pozitivnih pacientov sta bili zdravljeni z enim od zgoraj opisanih postopkov. Po dveh tednih so zbrali vzorce brisov iz različnih predelov telesa in iz kožnih sprememb ter jih analizirali za prisotnost bakterije MRSA. Zdravljenje s čajevcem je bilo bolj učinkovito kot standardno zdravljenje pri izkoreninjenju bakterije MRSA iz kožnih sprememb, kar kaže na vlogo olja čajevca pri zdravljenju nekaterih vrst na antibiotike odpornih okužb.

 

S kliničnimi raziskavami, ki so jih opravili v Avstraliji, so znanstveniki ocenili učinkovitost čajevca pri zdravljenju aken. V študiji so primerjali 5% gel čajevca s 5% benzoyl peroksid losjonom. Pacienti so bili razdeljeni v dve skupini, njihovo stanje pa so ocenili po enem, dveh in treh mesecih. Ugotavljali so stanje vnetih kožnih sprememb in neželene učinke, vključno z mastno kožo, luščenjem in suhostjo. Po treh mesecih so ugotovili, da je pri zdravljenju aken prav tako učinkovit kot benzoyl peroksid, le da ima bistveno manj stranskih učinkov. Konvencionalni načini zdravljenja aken pogosto izsušujejo in privedejo do draženja kože in občutljivosti. Ta raziskava jasno kaže, da olje čajevca zagotavlja učinkovito naravno zdravljenje aken brez neželenih stranskih učinkov.

Zdravilci že dolgo uporabljajo olje čajevca za zdravljenje glivičnih okužb, vendar so znanstveniki šele pred kratkim začeli raziskovati učinke s kliničnimi raziskavami. V eni od študij so primerjali lokalno nanašanje čistega olja čajevca in 1% raztopino klotrimazola (farmacevtsko sredstvo proti glivicam) za zdravljenje glivic na nohtih. Po šestih mesecih so raziskovalci ugotovili, da je olje čajevca prav tako učinkovita rešitev pri zdravljenju glivičnih okužb kot klotrimazol, poleg tega pa še izboljša videz nohtov in zmanjšuje simptome. V drugi študiji so dokazali obetavne rezultate in učinkovitost olja čajevca pri zdravljenju glivičnih okužb stopal (atletsko stopalo), vaginalne kandidoze in ustne kandidiaze pri bolnikih, okuženih z virusom HIV.

 

Medtem ko znanost potrjuje tisto, kar so nas Aborigini prvi naučili, se raziskave nadaljujejo in znanstveniki odkrivajo vse, kar je o olju čajevca še za odkriti. V tem času lahko varno uporabljamo ta naravni antiseptik za celo vrsto pogostih težav in kožnih stanj. Olje čajevca si zato zasluži svoje mesto v naših kozmetičnih omaricah in kompletih prve pomoči. Olje čajevca ne draži kože, vendar vseeno priporočamo, da izdelek najprej testirate na svoji koži. Kapnite nekaj kapljic olja na notranjo stran roke in počakajte štiriindvajset ur. Če pride do kakršnega koli draženja, prenehajte z uporabo.


          

    
Izdelava spletnih strani: Positiva