0 artiklov v košarici
TELEFONSKO NAROČANJE
PON - PET: 10.00 -16.00
GSM: 041 794 931

IskalnikIšči po ceni

Blagovne znamke
Izberi po kategoriji

Prijavi se na e-novice

in prihrani

Aktualno


Hialuronska kislina

Hidratantna moč hialuronske kisline

Hialuronska kislina z vzdevkom 'naravna spužva' ali 'magnet za vlago' je nedavno pristala na spisku izjemnih sestavin za nego kože, saj ima sposobnost navlažiti kožo tako, kot nobena druga sestavina. Ta izjemna molekula si je svoje vzdevke prislužila zaradi svoje osupljive sposobnosti zadržati veliko večjo količino vode, kot je njena lastna teža. Hialuronska kislina (HA), imenovana tudi hialuron v telesu, je dolga veriga, ki jo sestavljata dva ponavljajoča se sladkorja, glukuronska kislina in N-acetilglukozamin. Ima bistveno vlogo v vlaženju tkiv, predvsem kože, deluje kot antioksidant in blaži vnetne odzive.

 

Hialuronska kislina v telesu

Hialuron se nahaja v očeh, sklepih, veznem tkivu in v koži ter opravlja mnoge odločilne funkcije v telesu. HA je prisotna v hrustancu in sklepni tekočini, deluje kot mazivo in amortizer hkrati. V koži je HA v velikih količinah prisotna v zunajceličnem matriksu (to je prostor med celicami, ki je zapolnjen s kolagenom, elastinom, vodo, hialuronsko kislino in drugimi komponentami). Zaradi svoje izredne sposobnosti, da privlači molekule vode in jih veže nase, HA pomaga vzdrževati kolagenska vlakna v koži. Hialuronska kislina in nanjo pritrjene molekule vode tvorijo velike komplekse, ki ustvarjajo prostor v zunajceličnem matriksu in koži dajejo volumen. Kolagen, elastin in HA skupaj tvorijo zidarski oder kože, saj ji nudijo strukturo, teksturo in tonus. Primerno hidriran, zdrav kolagen in HA pomenita navlaženo in napeto mladostno kožo.

Ko se staramo, se vsebnost hialuronske kisline v telesu zmanjšuje: sinteza HA se sčasoma začne zmanjševati in narava HA v telesu se spremeni. Ena od raziskav poroča, da koncentracija HA v koži sicer ostaja enaka, ko se staramo, a HA postane bolj pritrjena k tkivu, zato so njene funkcije manj učinkovite. Raziskovalci predvidevajo, da so prav te razlike v naravi hialuronske kisline osnova vidnih znakov staranja. Ne glede na to, kako se to zgodi, se koncentracija hialuronske kisline, ki je namenjena hidriranju kolagena in vzdrževanju strukture kože, z leti zmanjšuje. Dopolnjevanje HA v telesu pomaga obdržati hidriran in zdrav kolagen, vzdržuje strukturo kože in tonus in pomaga pri zdravju sklepov.

 


Uporaba hialuronske kisline v medicini

Ker je hialuronska kislina tako vsestranska molekula, prisotna v tolikih strukturah v telesu, so odkrili že mnoge načine uporabe v medicini. Zdravniki uporabljajo injekcije hialuronske kisline za zdravljenje osteoartritisa kolena in raztopino HA med očesnimi operacijami. Različne raziskave so pokazale, da nanašanje raztopine HA v tkiva pred operacijo zmanjša možnosti pojava pooperacijske adhezije tkiva. V eni od raziskav so raziskovalci pred operacijskim postopkom prekrili tkiva z 0,4% raztopino HA. Raztopina hialuronske kisline je znatno zmanjšala pogostost pojava pooperacijskih adhezij in zmanjšala celična znamenja vnetij v rani, ki se celi. Tudi druge študije so raziskovale protivnetne lastnosti hialuronske kisline. V eni od teh študij so gel HA nanesli na dlesni pacientov s kronično paradontozo. Raziskovalci so odkrili, da zdravljenje s hialuronsko kislino znatno zmanjša vnetja in izboljša paradontalne rane. V kozmetični dermatologiji so injekcije hialurona odobreni tretmaji za gube, tako kot kolagenske injekcije zapolnijo gube in napnejo kožo. Zdravniki hialuronsko kislino uporabljajo tudi lokalno v kombinaciji z zdravili za zdravljenje aktinične keratoze, majhnih, predrakavih in grobih madežev na koži, ki nastanejo kot posledica prekomernega izpostavljanja soncu.

Neverjetno, kajne? Ena molekula s toliko koristnimi načini uporabe in toliko različnimi funkcijami v telesu.

 

Hialuronska kislina v negi kože

Hialuronska kislina je nujna za zdravje kože, njeno strukturo in vlaženje. Na tržišču so na voljo tako različni oralni nadomestki hialurona za kožo kot tudi negovalni izdelki, ki vsebujejo HA. Vlažilne kreme s hialuronsko kislino vlago zaklenejo v kožo, hidrirajo kožo in jo ščitijo pred izgubo vlage. Strokovnjaki menijo, da zaradi antioksidativnih lastnosti HA tudi ščiti kožo pred UV žarki, čeprav raziskave na to temo še ni bilo. Nedavne raziskave se osredotočajo na to, kakšno vlogo ima HA pri obnovi ran in mnoge študije so pokazale, da lokalen nanos hialuronske kisline pospešuje celjenje in zmanjša nastanek brazgotin. Okoli HA se sprožajo polemike, ali koža sploh absorbira lokalno naneseno hialuronsko kislino; odgovor ostaja nejasen. Hialuronska kislina je precej velika molekula, zato nekateri menijo, da ne more prodreti skozi zunanjo plast kože. A študija, opravljena leta 1999 v Avstraliji potrjuje, da lokalno nanesena HA prodre tako skozi epidermis (zunanja plast kože) kot tudi skozi dermis. Odgovor je tako odvisen od teže molekule hialuronske kisline; mogoče je, da se manjši polimeri HA absorbirajo, medtem ko večji polimeri ostajajo na površini. Kvečjemu nadaljnje raziskave bodo lahko dale dokončni odgovor na to vprašanje, a naj bo na koži ali v koži, hialuronska kislina obnavlja raven vlage in sijaj kože.

Hialuronska kislina zagotavlja ekstremno vlažilno moč narave in optimizira zdravje kože. Lokalno nanesena HA hipoma zmehča, zgladi in navlaži vašo kožo, jo napne in zgladi gube in fine linije. Ta izjemno varna sestavina za nego kože nahrani kožo in jo antioksidativno zaščiti, poleg tega pa ima še protivnetne učinke. Odžejajte svojo kožo z ekstremnim naravnim vlažilcem!

 

Ko izbirate izdelke, ki vsebujejo hialuronsko kislino, se prepričajte, da veste od kod ta HA izvira. Večina izdelkov namreč vsebuje HA, ki izvira iz petelinjih grebenov ali drugih živalskih stranskih produktov. Derma e® uporablja Actimoist®Bio - 2, obliko hialuronske kisline, ki je pridobljena iz bakterijske fermentacije

 

Kateri izdelki vsebujejo hialuronsko kislino?

 Za več informacij kliknite na sliko izdelka.

button_dnevna_ha.jpg   button_no__na_HA.jpg   

button_o__esna_HA.jpg   button_tonik_ha.jpg  

button_er_o__esna.jpg   button_er_no__na.jpg  

 

Viri:

  • Brown, T.J., Alcorn, D., in Fraser, J.R. “Absorption of Hyaluronan Applied to the Surface of Intact Skin.” The Journal of Investigative Dermatology 113 (1999): 740-746.
  • Burns, J.W., Skinner, K., Colt, J., Sheidlin, A., Bronson, R., Yaacobi, Y., in Goldberg, E.P. “Prevention of Tissue Injury and Postsurgical Adhesions by Precoating Tissues with Hyaluronic Acid Solutions.” Journal of Surgical Research 59 (1995): 644-652.
  • Chen, W.Y. in Abatangelo, G. “Functions of Hyaluronan in Wound Repair.” Wound Repair and Regeneration 7 (1999): 79-89.
  • Mesa, F.L., Aneiros, J., Cabrera, A., Bravo, M., Caballero, T., Revelles, F., del Moral, R.G., in O’Valle, F. “Antiproliferative Effect of Topic Hyaluronic Acid Gel. Study in Gingival Biopsies of Patients with Periodontal Disease.” Histology and Histopathology 17 (2002): 747-753.
  • Meyer, L.J. in Stern, R. “Age-dependent Changes of Hyaluronan in Human Skin.” The Journal of Investigative Dermatology 102 (1994): 385-389.
  • Wolf, J.E., Taylor, J.R., Tschen, E., in Kang, S. “Topical 3.0% Diclofenac in 2.5% Hyaluronan Gel in the Treatment of Actinic Keratoses.” International Journal of Dermatology 40 (2001): 709-713.Izdelava spletnih strani: Positiva