0 artiklov v košarici
TELEFONSKO NAROČANJE
PON - PET: 10.00 -16.00
GSM: 041 794 931

IskalnikIšči po ceni

Blagovne znamke
Izberi po kategoriji

Prijavi se na e-novice

in prihrani

Aktualno


Vitamin E

Izvirni antioksidant: vitamin E

Z odkritjem vitamina E, leta 1922, se je odprlo povsem novo polje raziskovanja: študije antioksidantov. Sprva so ga znanstveniki poimenovali kar 'faktor X', saj o molekuli niso vedeli praktično ničesar, danes pa ta vitamin uživa široko priznavanje in sloves izjemno pomembnega antioksidanta tako med široko publiko kot tudi v medicinski stroki. Ta čudežni antioksidant, kot ga imenujejo nekateri, se je izkazal za izjemno učinkovitega pri zaščiti pred raznimi boleznimi. Vitamin E je bistven vitamin za zdravje kože.

Najbolj poznana oblika vitamina E in tudi prva oblika vitamina, ki so jo znanstveniki izolirali, je a alfa-tokoferol. Obstaja pa kar osem različnih oblik vitamina E: alfa-, beta-, gama- in delta-tokoferoli ter alfa-, beta-, gama- in delta-tokotrienoli. Vse oblike vitamina E so topne v lipidih, kar pomeni, da jih najdemo v maščobnih strukturah celic, predvsem v celičnih membranah. Tako tokoferoli kot tudi tokotrienoli so del naravne sestave kože, pri čemer je koncentracija tokoferolov v koži veliko večja kot koncentracija tokotrienolov. Vse oblike vitamina E delujejo antioksidativno, kar pomeni, da ščitijo maščobne strukture celic v koži in drugih delih telesa pred škodljivimi poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

Koristi vitamina E

Kljub temu, da so vitamin E odkrili že pred več kot osemdesetimi leti, se raziskave o koristih vitamina E nadaljujejo: ta vitamin je namreč bolj vsestranski in pomemben, kot so znanstveniki lahko predvideli. Raziskave so pokazale, da vitamin e zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca, zavira sintezo holesterola, lajša simptome artritisa in drugih vnetnih bolezni ter se bori proti različnim oblikam rakavih obolenj.

V večini zgodnjih raziskav vitamina E so se znanstveniki osredotočili na koristi alfa-tokoferola. Zadnje raziskave pa se bolj osredinjajo na vlogo tocotrienolov v telesu kar je raziskovalce pripeljalo do zaključka, da tako tokoferoli kot tokotrienoli pomagajo preprečevati obolenja in se boriti proti boleznim. Kljub podobnostim pa imajo tokoferoli in tokotrienoli rahlo različne molekularne strukture, zaradi česar imajo tudi različne učinke na telo. Po nekaterih študijah naj bi tokotrienoli prekašali tokoferole, spet druge raziskave pa kažejo ravno obratno. Zato pa, da bi imeli kar največje koristi od vitamina E, potrebujemo oboje, tokoferole in tokotrienole.

 

Ključni vlažilec

Vitamin E se zaradi svoje naravne prisotnosti v koži, v klinični dermatologiji uporablja za zdravljenje najrazličnejših kožnih stanj, tudi ekcema, atopičnega dermatitisa, površinskih opeklin, kožnih razjed in drugih vnetnih kožnih bolezni.. Vitamin E pomaga vlažiti kožo in optimizira njeno zdravje. Ena od funkcij povrhnjice kože je zaščitna funkcija. Naša koža ima namreč naravno zaščito, vodoodporno tesnilo, ki vlago zadržuje v koži ter preprečuje njeno izhlapevanje in izgubo. Tako naraven proces staranja, kot tudi vplivi iz okolja povzročajo sesutje te zaščite, kar vodi v izgubo vlage in izsušenost kože. Vitamin E pomaga obnavljati in vzdrževati to zaščitno tesnilo, vlago zaklene v kožo in prepreči dehidracijo. Topično nanešen vitamin E je odličen in intenziven vlažilec, ki kožo ohranja zdravo in mehko.

 

Antioksidant, ki preprečuje staranje kože

Vse oblike vitamina E so antioksidanti, kar pomeni, da ščitijo kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo škodljivi prosti radikali. Te poškodbe se odražajo v mnogih boleznih in procesu staranja. Vitamin E je v lipidih topen antioksidant, zato se lahko vključi v vitalne celične membrane in ščiti celovitost teh struktur pred peroksidacijo, obliko poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali. Kot del celične membrane, je vitamin E v prvi bojni vrsti v obrambi pred prostimi radikali in zato bistvenega pomena za zdravje kože. Prosti radikali oz. oksidativna škoda, ki jo povzroči izpostavljenost UV sevanju je eden glavnih faktorjev v patogenezi kožnega raka in staranja kože. Mnoge raziskave pa danes dokazujejo zaščitni učinek vitamina E pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje. V eni od raziskav so znanstveniki topično nanašali vitamin E na kožo tri tedne in jo izpostavljali UVB obsevanju. V celicah kože, ki je bila negovana z vitaminom E, so opazili izrazito manjše poškodbe, ki so jih povzročili proti radikali, kot v kontrolni koži, ki ni bila negovana z vitaminom E. To dokazuje, da vitamin E učinkovito ščiti pred oksidativnimi poškodbami, ki so posledica UV sevanja. 

Obstaja veliko različnih tipov prostih radikalov, a vsi so potencialno nevarni za celice. Raziskave so pokazale, da tokotrienoli in tokoferoli učinkovito deaktivirajo proste radikale, a tokotrienoli naj bi bili celo močnejši v deaktiviranju določenih tipov prostih radikalov. Prav zato je izjemno pomembno, da kožo oskrbimo tako s tokoferoli kot tudi tokotrienoli.

 

 

Recikliranje antioksidantov (sodelovanje antioksidantov)

Kljub temu, da vitamin E kot antioksidant ščiti kožo in se v prvi obrambni liniji bojuje prosti škodljivim prostim radikalom, ki jih tvori izpostavljanje soncu, ozon, onesnaženje in drugi vplivi iz okolja, pa ne deluje samostojno. Vitamin E deluje v sinergiji z drugimi antioksidanti, kot je npr. vitamin C, saj na takšen način kar najbolje zaščiti kožo. Da bi dektivirala proste radikale in zaščitila strukturo kože, mora molekula vitamina E, tokoferol ali tokotrienol, sprejeti dodaten elektron prostega radikala in s tem molekula vitamina E postane deaktivirana. Vitamin C sprejme dodaten elektron molekule vitamina E in tako reciklira vitamin E ter obnovi njegovo antioksidativno moč. Tako kot vitamin C, lahko tudi alfa lipoična kislina reciklira vitamin E. Sodelovanje med temi antioksidanti krepi prvo obrambno linijo in ohranja kožo zdravo. Raziskave kažejo, da topično nanašanje kombinacije antioksidantov poveča moč teh antioksidantov in bolje zaščiti kožo. Ena od študij kaže, da topično nanašanje kombinacije vitamina C in E zagotavlja veliko boljšo zaščito pred UV sevanjem in poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, kot samostojen vitamin C ali E. Do tega učinka pride zaradi sinergistične interakcije med tema dvema antioksidantoma.. Vaša koža torej potrebuje vitamin E, a učinek vitamina E v kombinaciji z drugimi antioksidanti je še veliko večji.

 

Zadostna količina vitamina E

Vitamin E je bistvena hranilna snov, ki jo telo potrebuje, a je ne proizvaja samo. Zato moramo v svoje telo vnesti dovolj, vitamina E, da potešimo potrebe telesa. Surova rastlinska olja, oreški, maslo iz oreškov in ječmen so odlični viri vitamina E. Listnata zelena zelenjava prav tako vsebuje vitamin E, a v manjših količinah. Riževi in ovseni otrobi pa so še posebej bogat vir tokotrienolov.

Tako vnašanje vitamina E v telo s prehrano, kot tudi nanašanje vitamina E na kožo, zviša koncentracijo tokoferolov v koži. A topično nanašanje vitamina E na kožo vnese ta pomemben vitamin neposredno v kožo in veliko hitreje in bolj učinkovito zviša koncentracijo vitamina E kot s tem vitaminom obogatena prehrana. Poleg tega pa telo selektivno absorbira tokoferole iz prehrane veliko bolje kot tokotrienole.

Zanimiva študija, opravljena leta 2003, prikazuje, da ima topično nanašanje antioksidantov kumulativen učinek. Raziskovalci so štiri dni zapored na kožo vsakodnevno nanašali raztopino z vitaminom E in C pred izpostavljanjem kože UV sevanju. V kontrolni skupini pa so na kožo nanesli štirikratno količino iste raztopine en dan pred izpostavljanjem kože UV sevanju. Prišli so do zanimivega zaključka, da je štiridnevno nanašanje koži zagotovilo boljšo zaščito pred opeklinami in poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje, kot enkraten nanos štirikratne količine antioksidantov naenkrat. Zato za najboljšo zaščito kože, topično nanašajte antioksidante vsak dan, ne le takrat, ko mislite, da boste izpostavljeni soncu.

 


Vitamin E: vitamin za kožo

Vitamin E je izjemno koristen za izjemno veliko sistemov in organov v vašem telesu. Kljub odkritjem še mnogih drugih antioksidantov, ostaja vitamin E eden najpomembnejših v lipidih topnih antioksidantov. Ta pomemben in bistven vitamin za kožo ohranja kožo mehko, navlaženo in zaščiteno pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Izberite izdelke za nego kože, ki vsebujejo alfa-tokoferol ali kombinacijo alfa-tokoferola in tocotrienolov. Le ti so namreč bistveni antioksidanti, ki bodo vašo kožo zaščitili pred staranjem in jo intenzivno negovali.


Kateri izdelki vsebujejo vitamin E?

Vitamin E v različnih koncentracijah vsebuje veliko Derma E izdelkov. Izpostavljamo le tiste z največjo vsebnostjo tega vitamina. Za več informacij kliknite na sliko izdelka.

button_olje_vit_E.jpg   button_olje___ajevca.jpg   button_antisepti__na_krema.jpg

button_bb_krema.jpg   button_za_po__ivitev.jpg  

button_no__na_HA.jpg   button_mikrodermo.jpg  

button_pycnogenol_gel.jpg   button_pycnogenol_krema.jpg  

 

 

 

 


Izdelava spletnih strani: Positiva