0 artiklov v košarici
TELEFONSKO NAROČANJE
PON - PET: 10.00 -16.00
GSM: 041 794 931

IskalnikIšči po ceni

Blagovne znamke
Izberi po kategoriji

Prijavi se na e-novice

in prihrani

Aktualno

Ali pilingi povzročajo prezgodnje staranje kože?

Zaradi odkritja dr. Hayflicka se je razpasel strah pred uporabo pilingov.

Luščenje kože sicer velja za enega najboljših načinov pomlajevanja, toda,  kaj pa, če je vendarle res, da se koža ravno zaradi pilingov sčasoma neha obnavljati?

Kaj takega je torej odkril dr. Hayflick, kar povzroča paniko med uporabniki najbolje prodajanega dermatološkega tretmaja?

Dr. Leonard Hayflick je v težnji, da poišče vzrok za našo smrtnost, odkril, da se človeške celice, ki se razmnožujejo z delitvijo,  lahko razdelijo največ  50x, nato pa se ustavijo oz. odmrejo.  

Ko celice dosežejo svoje maksimalno število delitev (čemur pravimo Hayflickova meja), se enostavno nehajo deliti.

Zakaj so naše celice programirane na samouničenje?

Zato, da bi preprečile nenadzorovano delitev in posledično rast rakavih celic. Rakave celice namreč nimajo vgrajenega programa za samouničenje in se tako rekoč  lahko delijo v neskončnost.

Kakšna je zveza med Hayflickovo mejo in staranjem? 

Na srečo, Hayflickova meja velja le za celice, ki se razmnožujejo izključno z delitvijo.

Matične celice oz. izvorne celice pa so nedeljive oz. vsaj ne polno deljive celice, zato zanje Hayflickova meja ne obstaja. Naloga matičnih celic je ustvariti še več matičnih celic in še več deljivih celic (do zdaj je že znano, da te slednje odmrejo, ko dosežejo Hayflickovo mejo). 

Če hočemo dolgo živeti, moramo poskrbeti, da deljivim celicam  njihovo maksimalno število delitev (torej Hayflickovo mejo) raztegnemo skozi daljše obdobje (upočasnimo hitrost delitve).
Teoretično to pomeni, da se z načinom življenja potrudimo, da celice svojo zadnjo, dokončno delitev dosežejo čim kasneje, idealno pri naših stotih letih, in ne pri petdesetih.
Eden izmed najboljših načinov počasnejše delitve je omejevanje vnosa kalorij.  
Manj hrane vnesemo, manj jih hranimo, počasneje se delijo, posledično lahko dlje živimo (seveda je precej pomembna tudi vrsta hranil, ki jih zaužijemo).
Hranila, ki jih vnesemo, morajo imeti maksimalno nutricionalno vrednost na kalorijo. V eni enoti kalorije mora biti največje možno število vitaminov in mineralov, zato je npr.  ena kalorija iz grozdja veliko bolj kvalitetna od kalorije iz svinjine.

Kaj ima to opraviti s kožo? 

Pilingi povzorčijo, da se mrtve kožne celice odstranijo s povrhnjice,  koža se zato obnavlja hitreje, torej se tudi kožne celice delijo hitreje.

Kaj ni bil še dva odstavka nazaj naš cilj upočasniti delitev celic? Ali piling torej povzroči, da kožne celice hitreje dosežejo Hayflickovo mejo in se zato postaramo hitreje? 

K sreči, ne. Zakaj ne?

V bazalni plasti kože se rojevajo nove celice in stalno obnavljajo povrhnjico.

Koža namreč vsebuje matične celice, ki se razmnožujejo tako, da ustvarijo še več matičnih celic ali še več deljivih celic (to je njihova potencialna prihodnja oblika).

Deljive celice (keratinociti) pa glede na potrebe naloge, ki jo opravljajo, spreminjajo svojo obliko, velikost... in se spremenijo v svojo najbolj uporabno obliko.

Keratinociti so tiste celice, ki odmrejo, s pilingi jih odstranimo s kože, potem pa spet pridejo nove (ker koža vsebuje matične celice, ki ustvarijo nove keratinocite).

Kože vam torej zaradi pilingov ne bo zmanjkalo!

Kaj se zgodi s celicami, ki se nehajo deliti? 

Zakaj samo piling ni dovolj, da koža skozi leta vseeno ne bi kazala znakov staranja?
Ravno zaradi celic, ki so se nehale deliti, vendar so ostale v koži.
Ko celica doseže svojo petdeseto delitev (Hayflickovo mejo), lahko odmre, ali pa preživi in se začne obnašati kot pravi 'starček'.  Neha opravljati svojo funkcijo, se 'napihne', lenobno se premika med mladimi, zdravimi celicami in moti njihovo delovanje. Poleg tega začne akumulirati lipofuscin – pigment, ki je odgovoren za nastanek starostnih peg.

Kaj nam je torej storiti? 

Petdesetkratna delitev oz. Hayflickova meja ni ravno vrezana v kamen, saj so znanstveniki ugotovili, da nekateri antioksidanti lahko povišajo Hayflickovo mejo (ob določenih pogojih se celica lahko razdeli več kot petdesetkrat), presežek prostih radikalov pa jo lahko celo zniža (če uničujočega delovanja prostih radikalov ne kontroliramo z vnosom in nanosom antioksidantov, Hayflickovo mejo dosežemo še pred njeno petdeseto delitvijo).

Hitrejše obnavljanje oz. hitrejša delitev kožnih celic torej ni problem, dokler se: 
  • hkrati zvišuje njihova Hayflickova meja (redna uporaba antioksidantov),
  • redno odstranjuje odmrle kožne celice (DNK in matične celice ostanejo pri uporabi pilingov neprizadeti in lahko proizvedejo nove keratinocite, ki se bodo delili in opravljali svojo funkcijo).

Problem nastane, ko se hitra delitev celic povzroči na način, pri katerem se je koža prisiljena hitro obnoviti zaradi globljih poškodb in poškodb DNK (UV sevanje). Da bi to preprečili, je nujna uporaba zaščitnih faktorjev, pokrival in izogibanje namernemu nastavljanju soncu (zdaj veste, kakšen razlog se skriva za temi 'zlajnanimi' nasveti okoli sonca).

Do tu vse super, prav, ampak, kako lahko dokažemo, da se koža zaradi luščenja ne neha obnavljati?

Tudi, če prebiranje znanstvenih raziskav ni ravno vaš najljubši način preživljanja prostega časa, zadostujejo primeri iz vsakdanjega življenja: 
  • Kože ne bi stimulirali izključno v primeru, če se je nikoli ne bi dotaknili. Vse ostalo povzroča stimulacijo in delno odstranjevanje odmrle plasti – umivanje, kopanje, praskanje, britje, drgnjenje z brisačo, božanje...
  • Če bi bilo možno kožo obrabiti do meje, ko se ta ne bi bila sposobna obnavljati, potem se po določenem času le-ta nikoli več ne bi zacelila, ko bi se opraskali, porezali, stisnili mozolj, ipd. Tudi stoletnikom se po poškodbi koža zaraste nazaj.
  •  Koliko moških se redno brije vsak dan? Pa imajo še cela lica?
  •  Koliko žensk se brije vsak dan? Pa imajo še cele podpazduhe, kožo na nogah in intimnih predelih?
  • Koliko jih je celo življenje zabritih 'na nulo', in čeprav redno brijejo kožo lasišča, jim kljub temu ne vidimo skeleta lobanje?
  • Koliko poletij zaporedoma vas je spražilo sonce? Se je koža zacelila in obnovila? Seveda.

Zdaj si pa predstavljajte, da bi vse to počeli svojemu srcu? Mislite, da bi prenesel enako? (Srce, krvne žile, pljuča... so iz celic, ki se množijo z deljenjem, zato tudi ne preseneča, da so starostne bolezni povezane ravno s temi organi – njihove celice sčasoma zadanejo ob Hayflickovo mejo in se nehajo deliti, torej obnavljati).

Koža ni zaman organ, ki ščiti celotno telo, zato je nič od naštetega ne more ustaviti pred njenim obnavljanjem, saj Hayflickova meja ne velja za tovarno njenih matičnih celic.

PRIPOROČILA

V eni izmed znanstvenih raziskav so potrdili, da retinoična kislina (derivat vitamina A) izjemno dobro vpliva na podaljšanje življenjske dobe celice. Zanimivo je to, da je retinoična kislina antioksidant in hkrati deluje kot piling. Po uporabi se koža močno lušči, sčasoma pa se seveda navadi in luščenje preneha.

Če želite doseči učinek blagega luščenja in hkrati uporabljati blažji derivat vitamina A (ki se šele v koži pretvori v retinoično kislino in zato ne povzroča izsušenosti in luščenja), potem predlagamo izjemno učinkovito linijo: Derma E - Sadne kisline in vitamin A

Luščenje doma z izdelki profesionalne kakovosti: Luščenje z encimi in mikrodermoabrazija.


In ko smo že pri celicah – naslednjič bomo govorili o zelo odmevnem odkritju. Predstavili vam bomo znanstveno razlago o učinku krem, ki vsebujejo izvorne celice, ki naj bi obstoječim pomagale pri obnovi kože. Za koliko let nas lahko pomladijo?
Odgovor vas bo zelo presenetil!

 

 

 

 

 

 

 

 
Izdelava spletnih strani: Positiva