0 artiklov v košarici
TELEFONSKO NAROČANJE
PON - PET: 10.00 -16.00
GSM: 041 794 931

IskalnikIšči po ceni

Blagovne znamke
Izberi po kategoriji

Prijavi se na e-novice

in prihrani

Aktualno
Ultimativna resnica o naravni in sintetični kozmetiki

Čas je, da se 'vojna' med zapriseženimi pripadniki enega ali drugega tabora za vedno konča...Je boljša naravna ali sintetična kozmetika?

Ko v roke primete lonček svojega najljubšega kozmetičnega izdelka, se ob branju nalepke na njem zagotovo vprašate, kaj natančno ta izdelek vsebuje in zakaj? Katere sestavine so sintetične, katere so naravne in ali je naravno res boljše od sintetičnega?

Ste ob poplavi ponudbe naravne kozmetike, novih proizvajalcev, eko portalov, revij in trgovin v zadnjih letih že slišali trditev, da 'kar ni dobro za uživanje, niti za na kožo ni dobro'? Gotovo ste, saj je to postal že pravi mit o negi kože. Strah pred sintetičnimi sestavinami je povsem razumljiv: človeštvo je v laboratorijih ustvarilo že dovolj izjemno škodljivih kemikalij, da lahko to prestraši vsakogar. Pa vendar črno-bel oz. vse-ali-nič pristop, tako kot na vseh ostalih področjih, tudi tu ni najbolj produktiven. Zato nadaljujte z branjem tega članka in nam dovolite, da vam predstavimo obe plati zgodbe in tisto vmesno, sivo pot, kako se modrost matere narave lahko kombinira z najnovejšim znanstvenim napredkom. Na tak način se namreč ustvarjajo najbolj koristni izdelki za nego.

Kaj skupnega imajo vsi izdelki za nego?

Preprosto. Kemikalije. Vse, kar je v lončku vaše najljubše kreme, je kemikalija. Ampak počakajte... kaj niso kemikalije slabe? Seveda ne. Kemijske spojine so povsod okoli nas, tudi v naših telesih. Atomi (ki sestavljajo vse - drevesa, kožo, celo kos papirja in računalniški zaslon, na katerem berete ta članek) se združujejo in tvorijo molekule, ki nato sestavljajo kemične spojine. Strupene kemikalije obstajajo in mi jih vsekakor ne želimo v naši vlažilni kremi, ki jo vsakodnevno uporabljamo. Vendar samo zato, ker je nekaj označeno kot kemično, to še ne pomeni avtomatično, da je slabo.

Naslednje vprašanje je, kako te kemikalije koristijo koži?
No, vsaka sestavina ima svoj namen (nekatere so večnamenske, ampak do tega bomo prišli kasneje). Da bi kemikalije koristile vaši koži, morajo reagirati s strukturami v kožnih celicah, z vlago v zraku ali celo s sončnimi žarki. Ta reakcija omogoča molekuli opraviti njeno predvideno delo.
Za primer vzemimo vitamin A, antioksidant, ki reagira s prostimi radikali in jim tako preprečuje, da bi poškodovali strukture v vaših celicah. Če je torej naš namen 'loviti' proste radikale, potem, ne glede na to, ali gre za sintetično molekulo vitamina A ali naravno korenčkovo olje, v obeh primerih ta vitamin sodeluje pri kemijski reakciji in tako ugodno vpliva na kožo.

Je naravno boljše od sintetičnega?

Sintetične sestavine so dosežek sodobne znanosti. Pomislite na neverjetni medicinski napredek, ki so ga  zdravniki in raziskovalci dosegli z uporabo sintetičnih materialov. Tisoče kolkov, ramenskih in kolenskih sklepov vsako leto nadomestijo s sintetičnimi. Ali pa pomislite na spalne vreče. Puhaste spalne vreče so neverjetno tople. Vendar, če se zgodi, da vas ujame nevihta, boste verjetno zmrznili, ker mokra puhasta spalna vreča ni niti najmanj topla, da se posuši, pa traja neskončno dolgo. Nove, sintetične spalne vreče so prav tako tople kot tiste, polnjene s puhom, poleg tega pa vas grejejo ne glede na to, ali so suhe ali mokre. Druga prednost je tudi, da ljudje, ki so alergični na vsebnost naravnega puha, verjetno niso občutljivi na sintetični material.
Zdaj se verjetno sprašujete, kaj imajo spalne vreče in medicinska tehnologija opraviti z nego vaše kože? Veliko, saj kozmetična industrija uporablja iste znanstvene napredke za izboljšanje negovalnih izdelkov in njihovih učinkov.
Sintetične sestavine so včasih veliko boljše od naravnih. Ja, priznamo in upamo povedati na ves glas!

Sintetiziranje sestavin ali kombiniranje različnih kosov iz različnih virov in združevanje le-teh v končno molekulo, je izjemno uporabno v različnih situacijah. Včasih je naravna spojina, čeprav zelo koristna, tudi izjemno nestabilna. Za primer vzemimo askorbinsko kislino ali vitamin C. Le ta takoj reagira z vodnim delom vašega losjona, kreme ali gela. Medtem ko izdelek stoji na prodajni polici, askorbinska kislina reagira z vodo. Do takrat, ko izdelek prinesete domov, vitamina C že davno ni več, kar pomeni, da tudi učinka na vašo kožo nima več. Zato je namesto naravnega vitamina C bolje uporabiti enega izmed njegovih derivatov, torej sintetične estre askorbinske kisline (vitamin C). Z laboratorijsko pridobljenim derivatom zagotovimo stabilnost sestavine v kozmetičnem izdelku, koža pa ima od te sestavine izjemno korist.

Še ena prednost sintetičnih sestavin je nadzor kakovosti.
Včasih imajo posamezne rastline različne koncentracije pomembnih spojin. Pri uporabi takšnih naravnih sestavin je njihova kakovost odvisna od letine, kakovosti pridelave, kakovosti zemlje, iz katere je pognala, ekološkega ali ‘pesticidnega’ kmetovanja... Izdelki iz te rastline lahko zato vsebujejo različne količine njene ključne sestavine (zaradi katere jo tudi vkomponiramo v izdelek). Uporaba sintetične oblike te iste ključne učinkovine lahko zagotovi, da boste prejeli izdelek z ravno pravo količino - ne preveliko (ki lahko draži) in ne premajhno (ki ne bi imela terapevtskega učinka). Prav tako pa ji zagotovi tudi vedno enako kvaliteto.

Sintetične sestavine lahko rešujejo živali

Derma E® nikoli ne uporablja živalskih stranskih proizvodov, niti ne odobrava poskusov na živalih. V nekaterih primerih pa bi lahko uporaba naravne oblike določene sestavine ogrozila to filozofijo dobrobiti živali. Naprimer, alfa lipoična kislina (ALA), ‘univerzalni antioksidant’, je izjemno pomembna spojina, ki se naravno nahaja v človeškem telesu in v živalskem tkivu. To pomeni, da bi naravna oblika Alfa lipoične kisline v Derma E® izdelkih zahtevala uporabo živalskih stranskih proizvodov. Z možnostjo izbire sintetične različice popolnoma enake snovi, so pri Derma E® pridobili vse prednosti te dragocene sestavine, hkrati pa se izognili povzročanju škode živalim.

Mati narava je, kljub vsemu, strokovnjak

Zdaj, ko smo vam povedali, kako čudovite so sintetične sestavine, vam bomo povedali še nekaj omejitev in zakaj je pogosto naravno še vedno bolje.
Večina izjemnih sintetičnih sestavin je zelo majhnih molekul. Verjetno se sprašujete, zakaj je njihova velikost sploh pomembna. No, majhno pomeni enostavno kopirati. Znanstveniki so odlični v sintetiziranju natančnih kopij majhnih, preprostih molekul. Vendar pa imajo nekaj težav, ko gre za večje, bolj zapletene molekule in nekatere naravne spojine so zelo zapletene.
Pomislite na osvežilec zraka v vašem avtomobilu ali hiši – občasno limona iz osvežilca res diši nekako podobno pravim limonam, tudi bor diši skoraj enako, vendar ta vonj nikoli ne bo enak pravkar narezani limoni ali vonju med sprehodom pod krošnjami borovcev. Zakaj je vonj drugačen? Ker molekula v osvežilcu ni točno takšna kot molekula iz sadja ali drevesa in vaše telo prepozna to razliko.

Drugi razlog, zakaj je naravno še vedno bolje, je ta, da kompleksne naravne sestavine koži koristijo na več načinov. Naprimer Pycnogenol® je spojina, sestavljena iz več različnih molekul, pri čemer ima vsaka svoj namen, skupaj pa delujejo sinergično. Zaradi teh različnih molekul ima lahko Pycnogenol®  antioksidantne in protivnetne lastnosti, zaradi česar je zelo vsestranska sestavina. Ugotovili boste, da za večino naravnih sestavin velja enako – vaši koži koristijo na veliko različnih načinov. Mešanica molekul deluje sinergistično kot edinstvena naravna sestavina.

Tretji primer: Če bi morali izbirati med dvema popolnoma neoporečnima sestavinama, ki bi tvorili večinski delež v vašem kozmetičnem izdelku - med sintetično (npr. mineralno olje) in drugo naravno (npr. olje rakitovca), katero bi izbrali?
Če izvzamemo možnost, da posameznik iz specifičnih razlogov ne sme uporabljati določenih sestavin in je odločitev odvisna izključno od njegove osebne volje, potem lahko skoraj s 100% gotovostjo zatrdimo, da je olje rakitovca nesporni zmagovalec nad mineralnim oljem, saj poleg vlažilne, hranilne in barierne funkcije, ki so jima skupne, vsebuje še celo goro antioksidantov, karotenoidov, zdravih maščobnih kislin, ki dodatno ščitijo kožo in preprečujejo/popravljajo posledice okoljskih vplivov.

Kljub vsem našim tehnološkim napredkom, je mati narava še vedno profesionalec.

Kaj še vsebujejo moji izdelki za nego?

Konzervanse, seveda. Vsak proizvajalec želi biti prepričan, da bo krema, ki jo kupite, povsem enaka kot takrat, ko jo je dostavil v trgovino. Tudi naravni izdelki potrebujejo neko vrsto konzervansa, ki bo ohranil izdelek varen in učinkovit do vašega nakupa in vaše uporabe. Za primer vzemimo pomarančni sok. Gotovo ne bi pustili sveže iztisnjenega pomarančnega soka, ki ste ga pili ob zajtrku, na pultu (pa čeprav v nepredušno zaprti posodi), prišli nazaj čez en teden in pričakovali, da bo njegov okus ravno tako svež in sladek. Izdelki za nego kože brez kakršnihkoli konzervansov, se hitro pokvarijo, v njih pa se razrastejo bakterije.

Kot pri drugih sestavinah za nego kože, tudi pri konzervansih obstajajo tako naravne kot sintetične oblike. Nekateri naravni konzervansi vsebujejo ekstrakt semen grenivke, olje čajevca in vitamin E. Vendar vsak od teh konzervansov varuje le proti enemu tipu pokvarljivosti. Naprimer, vitamin E preprečuje žarkost, vitamin C pa ščiti pred rastjo bakterij. Poleg tega je potrebno naravne konzervanse uporabiti v izredno visokih koncentracijah, da so učinkoviti, nekatere spojine pa lahko dražijo kožo.

Proizvajalci Derma E® kozmetike so se odločili, da uporabijo kombinacijo industrijsko sprejetih konzervansov, ki so se izkazali kot varni in obenem učinkoviti. Skrbno izbrana kombinacija konzervansov varuje pred plesnijo, kvasovkami, bakterijami in žarkostjo. Znanstveniki so preučevali te konzervanse več let, da so lahko zagotovili, da niso toksični in ne dražijo kože. In kar je najpomembneje, potrebno jih je dodati v izjemno nizkih koncentracijah (delež od 0,1 do 1%), da uspešno preprečujejo rast plesni, kvasovk in bakterij. To pomeni, da je večina sestavin v Derma E® izdelkih takšnih, ki resnično negujejo, konzervansov pa je izredno malo.

S kombiniranjem znanosti in narave, je Derma E® sposobna ustvariti najboljše možne izdelke za vašo kožo in poskrbeti, da so varni in učinkoviti, hkrati pa z najmanjšo možno količino konzervansov.

Je mit ovržen?

Zagovorniki kozmetike iz domačega lonca verjamejo, da je vsaka naravna substanca bolj učinkovita kot njena sintetična kopija, in da so vse sintetične kemične spojine strupene.
Realnost je precej bolj zapletena. Učinki marsikatere naravne sestavine so izjemni, a moderna znanost dokazuje, da identične sintetične kopije teh sestavin niso nič manj učinkovite.
Res je, da se škodljive in toksične kontaminacije pogosteje znajdejo v sintetičnih kemikalijah, a tudi v naravnih sestavinah strupi niso povsem odsotni.
In ne pozabite, da se doma pripravljena maska, krema ali serum, brez ustreznih konzervansov, pokvari izredno hitro, v njej pa se razrastejo bakterije, ki gotovo niso dobre ne za uživanje, ne za na kožo.
Prav tako razmislite in se spomnite, kaj vse je na področju medicine in posledično tudi kozmetike dosegla moderna znanost. Koliko bolezni, ki so bile včasih smrtne, je danes mogoče pozdraviti s sintetičnimi zdravili.
Kot smo že zapisali v uvodu, črno-bel pristop ni najboljši. Bolje je zavzeti stališče sive poti in gledati širše.

Kakovost kozmetike se meri izključno po:
1. vsebnosti dokazano učinkovitih in varnih sestavin (ne glede na njihov naravni/sintetični izvor),
2. višini koncentracije teh sestavin v izdelku (prisotna mora biti v zadostni količini, da ima lahko učinek na kožo),
3. sposobnosti asimilacije (koža jo mora dejansko vpiti).

ZAKLJUČEK:

Obstajajo tri vrste sestavin:
- popolnoma naravne, ki so preveč kompleksne, da bi jih lahko kopirali v laboratoriju;
- popolnoma sintetične, ki v naravi ne obstajajo;
- naravne in njihove popolne sintetične kopije, katerih delovanje je identično;

Sintetična kemikalija, ki je identična naravni, deluje popolnoma enako in se uporablja na povsem enak način. Če bi izdelku odvzeli deklaracijo, potem niti z uporabo najsodobnejše opreme ne bi ugotovili razlike med njima.

Veliko povsem naravnih kemikalij je lahko škodljivih, če se uporabijo na napačen način ali v napačnih koncentracijah.

In veliko sintetičnih spojin, ki jih ne najdemo v naravi, je življenjsko pomembnih zdravil.

Je mit torej ovržen?
Odločite se sami.


 

Izdelava spletnih strani: Positiva